Ψυχοδιατροφολογία και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) εμπεριέχει την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου, σε συνεργασία με την αξιολόγηση και την έκφραση συναισθημάτων.
Η ΣΝ είναι η δεξιότητα αφομοίωσης και διαχείρισης συναισθημάτων, η βαθιά κατανόηση αυτών με τρόπο εποικοδομητικό και παραγωγικό ως προς τη συνολική συμπεριφορά, η ικανότητα της ενσυναίσθησης (δηλ. της εμπάθειας σύμφωνα με την πρωταρχική της έννοια) και η ρύθμιση αυτών των χαρακτηριστικών, όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας.
Η ΣΝ είναι πλέον μετρήσιμη (όπως και το IQ) με διάφορα τεστ και κλίμακες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Σε καμία περίπτωση πάντως δε θα πρέπει να υποθέσουμε πως ένα τεστ όσο έγκυρο και πολυδιάστατο να είναι, δεν μπορεί να μετρήσει απόλυτα αυτό το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων και την διαχείριση αυτών.
Η ΣΝ παρέχει επιστημονικά δεδομένα ικανά να υποστηρίξουν πολλές από τις θέσεις που αναπτύσσει, χάρη στους κλάδους νευρολογίας/νευροψυχολογίας, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, μαγνητικές απεικονίσεις, βιοχημικές εξετάσεις κτλ.
Εξαιρετικής σημασίας είναι η ανάδυση ενός σχετικά νέου και πολλά υποσχόμενου κλάδου, της Ψυχοδιατροφολογίας. Η Ψυχοδιατροφολογία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το πάντρεμα της Ψυχολογίας/Ψυχοθεραπείας, με την Ορθομοριακή Διατροφή και την Ιατρική.
Είναι ένας κλάδος ο οποίος διακρίνεται για την ολιστική και ανθρωπιστική του υπόσταση, σε συνδυασμό με δεδομένα από αιματολογικές εξετάσεις, βιοχημικές, ορμονικό έλεγχο κτλ.
Δεδομένου ότι η Ψυχοδιατροφολογία ελέγχει τιμές από βιταμίνες, μέταλλα κτλ, και η διατροφή είναι η βασικότερη πηγή αυτών, είναι φυσιολογικό να αναγνωρίσουμε για παράδειγμα, πως η απαραίτητη λήψη των βασικών αμινοξέων (βαλίνη, λυσίνη, ισολευκίνη κτλ) είναι υπεύθυνη κατά μεγάλο ποσοστό για την δημιουργία νευροδιαβιβαστών και κατά συνέπεια για την όλη κίνηση του «χημικού ταχυδρομείου» στον εγκέφαλο μας. Ελλιπής λήψη αμινοξέων από την διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε γενική αλλαγή συμπεριφοράς, άγχος, επιθετικότητα κ.α. Μια κατάσταση η οποία επηρεάζει και την όλη ΣΝ.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πως πολλές φορές διάφορες τιμές, μπορεί να εμφανίζονται πως είναι σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, αλλά κάποια ψυχοπαθολογικά συμπτώματα να συνεχίσουν να υφίστανται. Είναι βασικό να αποκλείουμε κάθε πιθανότητα βιολογικού παράγοντα και μετά να ασχολούμαστε με το ψυχολογικό σκέλος καθαρά. (Εκτός από περιπτώσεις που έχουμε συναισθηματική υπερφαγία, νευρική ανορεξία κ.α που απαιτείται συνδυασμός διαφορετικής προσέγγισης).
Για παράδειγμα σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια θα χρειαστεί να εξετάσουμε το μεταβολισμό της βιταμίνης Β6, Β12 και ψευδαργύρου κι όχι απλά να δούμε αν οι τιμές στο αίμα είναι φυσιολογικές. Επίσης πολλές φορές η απομάκρυνση διαφόρων τροφίμων μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα της ζάχαρης σε παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή της γλουτένης η οποία σε άτομα με δυσανεξία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την μη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.
Η συνεργασία Ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή, Διατροφολόγου και Ιατρού είναι αναγκαία ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ενεργή ψυχοπαθολογία.