Αν θες να πετύχεις τους στόχους σου, πέταξε τη "λίστα to do"
Τελευταία ημέρα του χειμώνα σήμερα και αν ανήκεις στην ομάδα των ανθρώπων που συνειδητοποίησαν πως πέρασε άλλος ένας μήνας του 2016, αλλά ακόμα δεν έχουν βάλει μπρος, για να πετύχουν τους στόχους που έθεσαν την Πρωτοχρονιά, τότε ίσως να πρέπει να... πετάξεις τη λίστα με τα "θέλω" σου, για να τα δεις να πραγματοποιούνται.
Γιατί;
Σύμφωνα με τον Kevin Kruse, συγγραφέα του βιβλίου “15 μυστικά που οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν για τη διαχείριση του χρόνου” οι λίστες με στόχους και υποχρεώσεις, γνωστές και ως "λίστες to do", δεν αποτελούν τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης των καθηκόντων ή των σχεδίων μας. Αντί αυτών, ο Kruse προτείνει 3 εναλλακτικές στρατηγικές.
Για να καταλήξει στο ανωτέρω συμπέρασμα, ο Kruse στράφηκε στους ειδικούς. Ο συγγραφέας απευθύνθηκε, συγκεκριμένα, σε περισσότερους από 200 δισεκατομμυριούχους, Ολυμπιονίκες και άριστους μαθητές, ζητώντας από αυτούς τις καλύτερες συμβουλές τους.![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tQMo6pLxd0LN-U6ciOyr6-aNsXcHjr59AUzHBQC9J_-v607z0OCzZ0-RF0hzr58TXQH07l7XS-fanoDqZukXi9DQDzR6J5mPjhR6z-Km5Atx6gIUZJOQgVODIQayJOrwg=s0-d)
Όπως σημειώνεται στο Fast Company, ο Kruse λέει πως κανένας από τους επιτυχημένους ανθρώπους στους οποίους απευθύνθηκε δεν ανέφερε τις λίστες to do. “Πιστεύετε πραγματικά ότι ο Richard Branson και o Bill Gates γράφουν μεγάλες λίστες to do καθημερινά και ιεραρχούν τα στοιχεία όπως A1, A2, B1, B2 και ούτω καθεξής;”, είναι η ρητορική ερώτησή του.
Γιατί, όμως, οι λίστες με στόχους δεν λειτουργούν όπως θα επιθυμούσαμε; Ο Kruse εξηγεί πως υπάρχουν 3 σημαντικά προβλήματα:
Δεν λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο: Αν ετοιμάσουμε μία λίστα με στόχους, λέει ο Kruse, ασυναίσθητα θα ξεκινήσουμε από τους στόχους που χρειάζονται τη λιγότερη προσπάθεια, με αποτέλεσμα να παραβλέψουμε, στο τέλος, οι πιο χρονοβόροι να μένουν ατελείωτοι.
Δεν κάνουν διάκριση μεταξύ σημαντικού και μη σημαντικού: Κάτι παρόμοιο ισχύει όσον αφορά τη σημαντικότητα των στόχων μας. Οι περισσότερες λίστες δεν ιεραρχούν τους στόχους με σειρά σημαντικότητας και το ένστικτό μας είναι "να αποφεύγουμε τα πιο σημαντικά", εξηγεί ο συγγραφέας.
Συμβάλλουν στο στρες: Όσο περισσότερο βλέπουμε τη λίστα με τους ανολοκλήρωτους στόχους μας, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε αγχώδεις σκέψεις.
Οι 3 εναλλακτικές συμβουλές του Kruse
Πρώτα από όλα, ο συγγραφέας σημειώνει ότι πρέπει να παρατήσουμε τις λίστες, για χάρη του ημερολογίου μας, το οποίο μπορεί να γίνει ο "οδηγός" μας, για μία αποτελεσματική αντιμετώπιση των ημερήσιων στόχων μας. Έπειτα, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές, λέει ο Kruse:
Να μη γεμίζουμε το ημερολόγιό μας με τυχαίο τρόπο και με όποια υποχρέωση που έρχεται στον δρόμο μας, αλλά να ορίζουμε τις προτεραιότητές μας και να αφιερώνουμε εκ των προτέρων, πολύ χρόνο για αυτές. Με λίγα λόγια, ετοιμάζοντας το ημερολόγιό μας, να σημειώνουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι κάθε ημέρας, π.χ. δύο ώρες το πρωί, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά για τον νούμερο ένα στόχο μας και ένα άλλο, π.χ. μία ώρα το απόγευμα, για την ευεξία μας. Ό,τι και αν προκύψει, εκείνες τις ώρες δεν κάνουμε τίποτα άλλο.
Να μειώνουμε τον χρόνο για συναντήσεις από τα 30 στα 15 λεπτά. Ο Kruse λέει ότι οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο μόνο σε ό,τι είναι απαραίτητο και μόνο όσο χρόνο είναι απαραίτητος. Οι περισσότεροι, όταν προγραμματίζουν μία ημέρα, υπολογίζουν μισή ώρα για κάθε συνάντηση. Αν μειώσουμε αυτόν τον χρόνο στα 15 λεπτά, τότε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα μας, ενώ παράλληλα θα "ανοίξει" χρόνος για περισσότερη δουλειά.
"Πετάξτε της λίστες, πιάστε τα ημερολόγια", λέει ο Kruse
Να προγραμματίζουμε τα πάντα. Αντί του απλού "να τηλεφωνήσω στον Χ" και "να στείλω email στην Ψ" που γράφουμε σε μία λίστα to do, ο Kruse λέει ότι πρέπει να γράφουμε στο ημερολόγιό μας, συγκεκριμένη ώρα για τηλεφωνήματα και συγκεκριμένες ώρες για να ελέγχουμε και να απαντούμε στα email. Όταν έχουμε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνουμε κάτι, είναι πιο πιθανό να το κάνουμε και σταδιακά, θα μειώσουμε το άγχος μας. Όσο για τα πράγματα που προκύπτουν αναπάντεχα; Ο Kruse σημειώνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε χρόνο και για αυτά, αφήνοντας στο ημερολόγιό μας χώρο για "ό,τι προκύψει".
Πάντως, όσοι διαφωνούν με τον Kruse και παραμένουν οπαδοί των λιστών to do, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά και εδώ, ώστε να τις κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερες γίνεται: 5 λόγοι που δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου.