Έτσι θα βάλετε σε τάξη το σπίτι σας αλλά και στην ζωή σας!!
Σήμερα όλοι ξέρουν την Γιαπωνέζα Μάρι Κόντο: από το βιβλίο της «Μαγικός καθαρισμός. Η Ιαπωνική τέχνη του πως να βάλετε το σπίτι και την ζωή σας σε μία τάξη» που έγινε best seller και έχει εκδοθεί σε πάνω από 30 χώρες.
Η Μάρι Κόντο επιβεβαιώνει πως πρέπει να καθαρίζεται μία φορά όπως πρέπει. Εάν καθαρίζεται συνεχώς από λίγο, τότε ο καθαρισμός του σπιτιού σας θα σας πάρει μια αιωνιότητα.
Αποφασίσαμε να βάλουμε μια τάξη στην ζωή ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε.
Σύμφωνα με την Μάρι Κόντο χρειάζεται να κάνετε μόνο δύο ενέργειες:
Να πετάξετε ότι είναι περιττό
Οργάνωση της αποθήκευσης
Το που να βάλετε τα χρήσιμα πράγματα δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε καν, εάν πρώτα δεν ξεφορτωθείτε ό,τι είναι περιττό.
Βήμα 1: Πετάμε ότι είναι περιττό
Πετάμε ότι είναι περιττό με μία κίνηση
Συνήθως οι άνθρωποι πετάνε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα όταν αυτά έχουν χάσει την λειτουργικότητά τους (για παράδειγμα έχουν χαλάσει ή βγήκαν εκτός μόδας). Προφανώς όμως στο σπίτι σας υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να πετάξετε, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.
Η Μάρι Κόντο προτείνει να μην χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές «πετάξτε ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει μέσα στον χρόνο»,«μην τα πετάξετε τώρα, απλά βάλτε τα σε μία κούτα και χρησιμοποιήστε τα πιο μετά», αυτές οι συμβουλές δεν δουλεύουν.
Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε τι πρέπει να πετάξετε και τι πρέπει να κρατήσετε, είναι να πάρετε το πράγμα στα χέρια σας και να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Μου φέρνει χαρά;» Εάν η απάντηση είναι ναι, κρατήστε το. Εάν είναι όχι πετάξτε το στα σκουπίδια.
Καθαρίζουμε σε κατηγορίες
Ο καθαρισμός του σπιτιού πρέπει να γίνεται όχι ανά δωμάτια: «σήμερα το υπνοδωμάτιο, αύριο το παιδικό», αλλά ανά κατηγορίες, «σήμερα τα ρούχα, αύριο τα βιβλία». Πριν αποφασίσετε τι θα κρατήσετε και τι θα πετάξετε, μαζέψτε όλα τα πράγματα σε ένα μέρος που πέφτουν στην ίδια κατηγορία.
«Το να μαζέψετε όλα τα πράγματα σε ένα μέρος είναι πολύ σημαντικό, για να πάρετε μια ιδέα πόσα πράγματα έχετε. Πολλοί άνθρωποι θα πάθουν σοκ μόλις καταλάβουν πόσα πράγματα έχουν, που πολλές φορές αυτές οι ποσότητες είναι δύο φορές από ότι υπολόγιζαν», εξηγεί η Μάρι.
Ξεκινήστε την διαδικασία του καθαρισμού με απλά πράγματα, που είναι σχετικά πιο εύκολο να πάρετε αποφάσεις τι θα θελήσετε να κρατήσετε: ρούχα, στην συνέχεια βιβλία, έγγραφα, «διάφορα» (CD και DVD, καλλυντικά, αξεσουάρ, ηλεκτρικές συσκευές, χαρτικά, κ.λπ.) και μόνο μετά συνεχίστε στα «συναισθηματικά» αντικείμενα και δώρα.
Δεν αφήνουμε τους συγγενείς μας να μας βοηθήσουν
Η Μάρι Κόντο προτείνει να μην δείχνετε τα πράγματα που θα πετάξετε στους γονείς ή στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας: «Στον καθαρισμό δεν υπάρχει τίποτα κακό. Όμως για τους γονείς να βλέπουν τι ακριβώς πετάνε τα παιδιά τους είναι ένα μεγάλο στρες. Μόνο και μόνο η όψη της σακούλας σκουπιδιών μπορεί να προκαλέσει μια αναστάτωση στους γονείς σας και θα τους κάνει να αρχίσουν να αναρωτιούνται, εάν μπορείτε να επιβιώσετε με ότι κρατήσετε».
Πολλοί άνθρωποι όταν αρχίζουν να βλέπουν ποια ρούχα θέλουν να πετάξουν, τα οποία δεν έχουν φορέσει για πολύ καιρό, τα μετατρέπουν σε ρούχα «σπιτιού». Μην το κάνετε αυτό το λάθος!
Δεν είναι σωστό να αφήνετε ρούχα που δεν σας αρέσουν, μόνο και μόνο για να είστε «άνετοι» σπίτι σας με αυτά. Ο χρόνος στο σπίτι μας είναι πάρα πολύ πολύτιμος. Αυτός ο χρόνος δεν πρέπει να χάσει την αξία του μόνο και μόνο επειδή δεν μας βλέπει κανείς. Έτσι, ξεκινώντας από σήμερα, θα πρέπει να κόψετε την συνήθεια να χρησιμοποιείται τα ρούχα από τα οποία δεν είστε ευχαριστημένοι ως «ρούχα σπιτιού».
Αποχαιρετάμε τα άχρηστα σουβενίρ
Είναι δύσκολο να σηκώσετε το χέρι σας και να πετάξετε πράγματα που σας χάρισαν, άνθρωποι που τους έχετε στην καρδιά σας; «Ο πραγματικός σκοπός του δώρου είναι να γίνει αποδεκτό. Τα δώρα δεν είναι ένα «πράγμα», αλλά ένα μέσο μετάδοσης των ανθρώπινων συναισθημάτων» λέει η Μάρι.
Αν υιοθετήσετε αυτήν την άποψη απέναντι στα δώρα, δεν θα χρειάζεται να έχετε καθόλου ενοχές όταν θα χρειαστεί να πετάξετε κάποιο δώρο. Απλά πρέπει να τους ευχαριστείτε τους ανθρώπους για τη χαρά που σας προκάλεσαν, όταν το παραλάβατε.
Βήμα 2: Σωστή αποθήκευση
Πως σωστά να αποθηκεύεται τα ρούχα σας
Θα πρέπει να κρατάτε όλα τα παρόμοια ρούχα και πράγματα σε ένα μέρος και όσο γίνεται πιο κοντά το ένα στο άλλο.
Μόλις διαχωρίσετε σωστά τα ρούχα σας και θα έχετε τον κατάλληλο αριθμό ρούχων που θα μπορέσετε για να τα χωρέσετε στον ελεύθερο χώρο που έχετε. Εάν ο στόχος σας είναι ή τάξη στον χώρο σας, τότε θα πρέπει τα πράγματα να τα αποθηκεύετε με τέτοιο τρόπο, ώστε πάντα να ξέρετε που βρίσκονται τα πράγματα σας.
Το κύριο μυστικό – κάθετη αποθήκευση
Η πιο σημαντική συμβουλή της Μάρι Κόντο είναι πως πρέπει να αποθηκεύουμε τα πράγματά μας κάθετα. Αυτή η φιλοσοφία δεν είναι μόνο για τα βιβλία, έγγραφα και χαρτιά, αλλά και για τα ρούχα στα ράφια του κομοδίνο. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διπλώνετε σωστά τα ρούχα σας. Μπορείτε να τυλίξετε τα ρούχα σε ρολά και να τα βάλετε κάθετα στο κουτί, όπως είναι οι πετσέτες στο ντουλαπάκι κάτω από τον νεροχύτη στους καταλόγους IKEA.
Αυτός ο τρόπος αποθήκευσης πραγμάτων είναι μια ριζικά νέα φιλοσοφία, μπορείτε πάντα να πάρετε ή να βάλετε πράγματα χωρίς να ενοχλείτε κανέναν.
Όταν κρεμάτε τα ρούχα σας η Μάρι Κόντο προτείνει να το κάνετε από αριστερά προς τα δεξιά, ξεκινώντας με τα σκοτεινά ρούχα και πηγαίνοντας σιγά σιγά στα πιο θερμά και φωτεινά.
Το καλύτερο μέσο αποθήκευσης είναι το κουτί από παπούτσια.
Η τάξη στο σπίτι σημαίνει τάξη στην ζωή
Στο βιβλίο της, η Μάρι Κόντο λέει ότι, νοικοκυρεύοντας το σπίτι, ο άνθρωπος βάζει σε τάξη όλες του τις δουλειές αλλά και το παρελθόν του. Ως αποτέλεσμα του «πέταμα» από τα πράγματα θα καταλάβει τι πραγματικά χρειάζεται στην ζωή του και τι θέλει πραγματικά να κάνει.