Βόρεια Κορέα: Φωτογραφίες από την πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου!!!
Είναι μια από τις τελευταίες απολύτως κλειστές κοινωνίες στον κόσμο και ακριβώς λόγω της απομόνωσής της, η Βόρεια Κορέα προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον -και περιέργεια- για το τι συμβαίνει μέσα στα καλά περιφρουρούμενα σύνορά της.
Μυστήριο περιβάλλει και πολλές «ειδήσεις» που αφορούν την έλλειψη τροφίμων στη χώρα, την τουλάχιστον εκκεντρική ηγεσία της και την «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» εξουδετέρωση λεγόμενων «εχθρών του κράτους».
Πολλές πληροφορίες προέρχονται από ειδησεογραφικά πρακτορεία της Νότιας Κορέας ή της Κίνας και η τεκμηρίωσή τους παραμένει θολή – όπως έγινε με την είδηση πως ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν (που διαδέχτηκε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ που είχε διαδεχθεί τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ…) εξολόθρευσε ως εχθρό της πατρίδας τον θείο του, ρίχνοντάς τον στα σκυλιά.
Αδιαμφισβήτητη είναι πάντως η θλίψη, η οδύνη και το βαθύ πένθος μετά κλαυθμών και οδυρμών που βίωσε η χώρα μετά τον θάνατο του πατέρα του νυν ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Οι εικόνες του οδυρόμενου πλήθους έκαναν το γύρο του κόσμου τεκμηριώνοντας -για καλό και για κακό- τη δυσβάσταχτη απώλεια του μεγάλου ηγέτη. Φήμες για την κατάληξη εκείνων που δεν έριξαν επαρκή δάκρυα και δεν κατέρρευσαν όσο έπρεπε στο άκουσμα του θανάτου του τυλίχτηκαν επίσης σε πέπλο μυστηρίου ως προς τη γνησιότητά τους.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος προσανατολισμένο στο Juche που ενσωματώνει την ιδέα και ηγεσία του Συντρόφου Κιμ Ιλ Σουνγκ, πατέρα της Δημοκρατίας και πατέρα της σοσιαλιστικής Κορέας», αυτοπροσδιορίζεται πάντως η χώρα στην ιστοσελίδα της. Τη λέξη Juche είχε χρησιμοποιήσει ο Κιμ Ιλ Σουνγκ σε ομιλία του το 1955 για να σηματοδοτήσει κάτι ιδεολογικό – που αργότερα θα γινόταν η κυβερνητική ιδεολογία της χώρας του. Η λέξη συχνά μεταφράζεται ως «αυτοδυναμία», η ιδέα δηλαδή ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή και, ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσει την οικονομική και στρατιωτική αυτάρκεια ώστε να επιβιώσει.
Σύμφωνα με το BBC, που επιχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ της χώρας, οργανώσεις αρωγής εκτιμούν πως δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 λόγω των ελλείψεων τροφίμων και της οικονομικής κακοδιαχείρισης. Η χώρα, γράφει το βρετανικό δίκτυο, στηρίζεται σε ξένη βοήθεια για να θρέψει τους πολίτες της.
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει πολλάκις κατηγορηθεί και για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για βασανιστήρια, δημόσιες εκτελέσεις αλλά και εξαναγκαστικές αμβλώσεις και βρεφοκτονίες σε στρατόπεδα κράτησης. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται σε χώρους όπου, όπως λέγεται, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις είναι στην καθημερινότητα.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για δράση ώστε να μην μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα που τελούνται στη Βόρεια Κορέα. Στην έκθεση που είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, γινόταν λόγος για ανείπωτες βαρβαρότητες που θυμίζουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Ναζί κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη σύνταξη της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες από 320 αυτόπτες μάρτυρες, εξόριστους ή αποστάτες του καθεστώτος.
Η Πιονγιάνγκ απέρριψε «κατηγορηματικά και πλήρως» την έκθεση των επιθεωρητών την οποία αποκάλεσε «προϊόν πολιτικοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας σε συμμαχία με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ».
Παράλληλα με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της που την κάνουν να μοιάζει άλλοτε με κόλαση άλλοτε με φρούριο άλλοτε με καρικατούρα η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα που έχει την καθημερινότητά της. Οι κάτοικοι ξυπνούν κάθε πρωί με σειρήνα που χτυπάει σε όλες τις πόλεις, σύμφωνα με τη Wikipedia. Όσα γνωρίζουμε για τη ζωή τους προέρχονται είτε από τους λιγοστούς ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν- η έξοδος από τη χώρα απαγορεύεται- είτε από τους επίσης λιγοστούς δημοσιογράφους που καταφέρνουν να ταξιδέψουν εκεί.
Ακολουθούν απλές καθημερινές στιγμές στη Βόρεια Κορέα…